لوله آهنی سبک یک ساختار کاملا منحصر به فرد دارد. بطوریکه این لولهها برای یکسری پروژه های خاص مورد استفاده قرار میگیرند. اگرچه در بازار به عنوان لفظ لوله آهنی شناخته میشوند. اما نام اصلی آنها لوله فولادی سبک است. همانطور که میدانید فولاد مشتق شده از آهن است با این تفاوت که در ساختار آن مواد کربن تراکم بالا وجود دارد.
ممکن است این سوال برای شما بوجود آید که این لولهها دقیقا چه کاربردی دارند و بیشتر در چه شبکه هایی مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله ضمن معرفی کاربرد لوله آهنی سبک در مورد مشخصات فنی آن نیز صحبت میکنیم تا دقیقا با جزئیات محصول آشنا شوید.
آنچه در این صفحه میخوانید
ریشه نامگذاری لوله آهنی سبک با نام لوله مبلی مربوط به تاریخچه صنعت کشور است. از گذشته تا به امروز متداولترین کاربرد برای این لولههای آهنی، در صنایع ساخت مبلمان اداری و پایههای میز و صندلی رستورانها بوده و هست. همین موضوع باعث شده تا این لولههای پرکاربرد برای ساخت مبلمان، با نام لوله مبلی نیز در بازار شناخته شوند.
با این حال لولههای آهنی سبک میتوانند کاربردهای متنوع دیگری از جمله لوله گذاری برق، ساخت لوازم خانگی و ساخت انواع محصولات خودرو داشته باشد. سالیانه هزاران تن از این نوع لوله در کشور ایران تولید و به کشورهای دیگر صادر میشود. از طرفی با وجود کارخانههای متعدد تولید لولههای مبلی، کشور در زمینه تولید و فروش این محصولات به خودکفایی رسیده است.
لولههای سبک آهنی در صنایع مختلف از جمله برق میتوانند مزیتهای متنوعی را به همراه داشته باشند. مهمترین مزیت آنها سبک بودن و داشتن قیمت مقرون به صرفه است که باعث شده تا بتوان این لولهها را به عنوان یکی از بهترین محصولات برای لوله گذاری برق شناخت. همچنین این لولهها بسیار با دوام هستند. اگرچه انعطاف پذیری این لولهها باعث شده تا بتوان آنها را به راحتی خم کاری کرد، اما در نهایت این لولهها قدرت تحمل فشار و درجه حرارت بالا را نیز دارند.
لولههای سبک آهنی میتوانند استحکام عالی را ارائه کنند و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرند. از این لولهها میتوان برای انتقال برق و همچنین کابلهای حساس استفاده کرد تا بدون اینکه نیازی به اضافه کردن وزن زیاد به ساختمان باشد، بتوان شاهد عملکرد بهتر برق کشی در ساختمانها بود.
قیمت لوله آهنی سبک به دلیل اینکه مواد اولیه کمتری در این لولهها به کار میروند، مقرون به صرفهتر از سایر لولههای موجود در بازار است. به همین خاطر این لولهها به عنوان یکی از بهترین لولهها برای استفاده در صنایع الکتریکی شناخته میشوند. قیمت لولههای سبک آهنی وابسته به معیارهای مختلفی است که از جمله مهمترین آنها میتوان به ورقی اشاره کرد که در لولههای آهنی به کار میروند.
بیشتر از ۹۰ درصد از هزینهای که برای ساخت لولههای سبک آهنی پرداخت میکنید، مربوط به ورق مصرفی است. ورق روغنی یا ورق نورد سرد به کار رفته برای ساخت این لولههای آهنی سبک، دارای قیمت متفاوتی در بازههای زمانی مختلف هستند. بسته به قیمت ورق روغنی و قیمت روز فولاد، تعرفههای گمرکی و هزینههای تولید کارخانه، قیمت این ورقها و به طبع آن، قیمت لوله آهنی سبک تعیین میشود و ممکن است در بازار نوسان نیز داشته باشد.
مهمترین کاربردی که برای لوله آهنی سبک میتوان ذکر کرد استفاده در پروژه های کابل کشی برق است. کابل های برق برای مسیریابی و هدایت نیاز به یکسری المان های حفاظتی دارند. لوله فولادی برق است که میتواند یک پشتیبانی فیزیکی ایده آل برای کابل های برق باشد. به جهت شبکه پیچیده ای که برای حمایت از کابلها نصب و راه اندازی میشود معمولا لولهها همراه با اتصالات لوله فولادی طراحی و ساخته میشوند.
به همین دلیل در زمان خرید باید تمرکز ویژه روی اتصالات و قطعاتی که برای پایدار نگه داشتن لولهها هستند داشته باشید. برخی از نمونه های لوله آهنی سبک برای سازه های گلخانه ای نیز استفاده میشود. شما میتوانید سازه هایی کاربردی و زیبا را با این لولهها طراحی و احداث کنید. نقطه مقابل آن لوله آهنی سنگین هستند که کاربری متفاوتی دارند و معمولا برای انتقال سیالات پر فشار گاز در فضای صنعتی استفاده میشوند.
لوله آهنی سبک از لحاظ سایز طبقه بندی مختلفی دارد. به این صورت که هر چقدر سایز لوله بیشتر میشود قطر داخلی آن و همچنین ضخامت لوله نیز افزایش پیدا میکند. طبق استانداردهای تعریف شده در سازمان های بین المللی سایز لوله های برق به صورت ذیل است :
هر کدام از سایزبندی های مذکور از لحاظ متراژ و طول لوله یکسان هستند. اما دیگر مشخصات فنی آن مشابه نیست. با افزایش نمره لوله علاوه بر تغییر ضخامت و قطر خارجی، وزن لولهها نیز در نواسان هستند. برای هر کدام از نمره های ذکر شده اطلاعات فنی جداگانه وجود دارد. در بخش های بعدی ریز آنها را ارائه خواهیم داد.
قطر خارجی در برگیرنده قطر داخلی به اضافه ضخامت جداره لوله است. برای نمره های ذکر شده در قسمت بالا به ترتیب از سایز کوچک به بزرگ این قطرها شامل موارد ذیل است :
طبیعتا با افزایش قطر خارجی شما میتوانید کابل های قطورتر با ابعاد بزرگ تر را درون لوله قرار دهید. لوله های بزرگتر نیاز به اتصالات با سایز فزاینده دارند. از لوله های سبک به صورت بدون درز طراحی و ساخته میشوند یک ضخامت کنترل شده دارند و با افزایش قطر خیلی به وزن لوله اضافه نمی شود بنابراین قابل نصب در ارتفاعات سازه میباشند.
یکی از دلایل اصلی که وزن لوله گالوانیزه گرم را افزایش میدهد در وهله اول چگالی آهن و متریال فلزی محصول است. در کنار آن ضخامت نیز موثر میباشد. از آنجایی که کابل های برق باید در قسمتهایی از سقف یا دیوار مسیریابی و هدایت شوند تنشهای فیزیکی چندان آنها را تهدید نمی کند.
بنابراین ساخت لوله فولادی برق با ضخامت بالا چندان منطقی نیست. البته برخی از مسیرهای کابل کشی نیز به صورت مدفون در زیر سازه میباشند. در مجموع همه کابلها با ضخامت های کنترل شده لوله قابل حفاظت هستند. سایزبندی های مرتبط با ضخامت لوله آهنی سبک متناسب با نمره های ذکر شده از بالا به پایین شامل موارد ذیل است :
چهار سایز اول لوله دارای ضخامت یکسان است و بعد از آن تا ۲ میلی متر افزایش پیدا میکند. طبق اصول مهندسی ساخت لوله فولادی برق باید این افزایش ضخامت وجود داشته باشد. یعنی نمی توان قطر داخلی لوله را افزایش داد اما ضخامت را ثابت نگه داشت. چرا که در آنصورت ساختار مقاوم لوله کاملا از بین میرود.
تمام متغیرهای فنی لوله باید از هر لحاظ با یکدیگر سازگار و هماهنگ باشند. پس وقتی قطر داخلی افزایش پیدا میکند حتما باید ضخامت نیز بعد از نمره های خاص لوله تا حدودی افزایش یابد.
یکی از متغیر های مهمی که در فرایند ساخت لوله آهنی سبک مدنظر قرار میگیرد وزن لولهها است. تا آنجا که امکان دارد این متغیر پایین نگه داشته میشود تا در کنار حفظ مقاومت و افزایش استحکام لوله بتوان فرآیند نصب و اتصال سهل و آسانی را داشت.
لوله های سنگین مراحل نصب پیچیده دارند و حمل آنها نیز تا محل پروژه سخت تر است. اما لوله های سبک حتی در بسته بندی های تعداد بالا نیز براحتی قابل انتقال و حمل و نقل هستند. وزن لوله های سبک بر حسب کیلوگرم بر متر به ترتیب عبارتند از:
نوع بسته بندی لوله آهنی سبک به صورت بندیل است. در هر بندیل تعدادی لوله وجود دارد که با استفاده از نوارهای مخصوص به یکدیگر محکم شدند. اصولا بسته بندی های بندیل شده باعث محافظت از لولهها میشود. در نتیجه مراحل انتقال و آماده سازی آنها نیز سریعتر و راحتتر خواهد بود. تعداد لوله هایی که بر اساس سایز آن در هر بندیل وجود دارد عبارتند از :
با افزایش سایز لوله تعداد قطعاتی که در هر بندیل وجود دارد کاهش پیدا میکند همانطور که میبینید بزرگترین سایز آن تنها ۴ عدد در هر بندیل لوله دارد.
قیمت لوله آهنی سبک در این مجموعه تولیدی در یک حد بسیار مقرون به صرفه قرار دارد. گروه صنعتی رفیع در کنار لولهها طیف گسترده ای از انواع تجهیزات پشتیبانی کابل نظیر سینی کابل، نردبان کابل ، لوله گالوانیزه سرد ، لوله فولادی مشکی را نیز به فروش میرساند.
این قطعات به واسطه کاربری های متنوعی که دارند در سایزبندی های مختلف طراحی میشوند. اگر قصد احداث شبکه های پشتیبانی کابل را دارید با کارشناسان ما در تماس باشید تا بهترین قطعات به شما معرفی شود.
جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید. مشاوران گروه صنعتی رفیع در کمترین زمان ممکن با شما تماس می گیرند.