برای اتصال لولههای فولادی برق و اتصالات لولهکشی، روشهای گوناگونی وجود دارد که انتخاب هر یک به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله مهمترین این عوامل میتوان به جنس لوله و اتصالات، نوع سیالی که در سیستم جریان دارد و اهمیت آببندی و جلوگیری از نشتی اشاره کرد. یکی از روشهای متداول برای اتصال لولهها، رزوه زنی لوله برق است. تکنیکهای مختلفی برای ایجاد رزوه بر روی لولهها وجود دارد. دستگاه رزوه زنی لوله به عنوان یکی از ابزارهای پرکاربرد در پروژههای عمرانی و ساختمانی شناخته میشود. با آگاهی از نحوه عملکرد و تجهیزات مورد نیاز برای رزوه زنی، میتوانید از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرده و زمان خود را مدیریت کنید. در این متن، شما را با فرآیند رزوه زنی لوله برق و ابزار لازم برای آن آشنا خواهیم کرد.
آنچه در این صفحه میخوانید
به طور کلی، هنگامی که نیاز به تعمیر نشتی یک لوله یا بازسازی یک سیستم زهکشی و تاسیسات داریم، بهترین گزینه برای این نوع پروژهها، استفاده از لولههای رزوهای است. رزوه به شیارهای موجود بر روی پیچ و داخل مهره اشاره دارد. ابزار مخصوصی به نام رزوه زنی لوله برق وجود دارد که با دقت بسیار بالا میتواند رزوههای انتهایی لوله را برش دهد و این ابزار برای کارهای لولهکشی و صنایع سنگین بسیار ضروری است.
در صنایع مختلفی چون لوله کشی، این ابزار کاربرد دارد. در پروژههای مرتبط با لولهکشی، انتخاب یک رزوه زن مناسب اهمیت زیادی دارد تا روند کار به سهولت انجام شود. رزوهزنها در انواع مختلفی ساخته میشوند و برای لولههای نازکتر معمولاً از رزوههای کوچک استفاده میشود، در حالی که برای لولههای با قطر بیشتر، ماشینآلات صنعتی سنگین به کار میروند که قابلیت برش رزوه برای لولههایی با قطر ۱۵ سانتیمتر یا بیشتر را دارند.
دلایل گوناگونی برای رزوه زنی لوله برق وجود دارد که میتوان به آنها اشاره کرد. از جمله:
در گذشته، فرآیند رزوه زنی لوله برق و لوله های بزرگتر به صورت دستی انجام میگرفت. اما این روش از نظر کیفیت و دقت، چندان رضایتبخش نبود و اتصال لولهها به طور مستحکم صورت نمیگرفت. در برخی موارد، رزوهها دچار خرابی میشدند و عملاً غیرقابل استفاده بودند. امروزه با استفاده از دستگاههای مخصوص رزوه زنی، این کار با دقت و کیفیت بالاتری انجام میشود.
دستگاه رزوه زن لوله دستی برای رزوه کردن لولههای سبک و نیازمند به چند رشته رزوه، مانند مخازن آب گرم، مناسب است. این ابزار با ظرفیت ۵ سانتیمتر، حمل و نقل آسانی دارد و از نظر قیمت، اقتصادیتر از سایر دستگاههای شیار زن است. همچنین میتوان از آچار جغجغهای دستی برای این کار بهره برد.
این ابزار یک وسیله الکتریکی است که با استفاده از دست کنترل میشود. از این ابزار برای انجام پروژههای پیچیده و سنگینتر بهرهبرداری میشود. ظاهر، عملکرد و ساختار آن به رزوههای دستی شباهت دارد، اما از نظر سرعت و دقت کار، برتری دارد و نیاز به تلاش فیزیکی کمتری دارد. در حین کار با دستگاه رزوه زنی لوله برق، قالب به دور لوله میچرخد که این ویژگی، تفاوت اصلی آن با مدل دستی است. طراحی این ابزار به گونهای است که برای رزوه کشی لوله فولادی برق و مجراها کاملاً مناسب است. از ملزومات جانبی این دستگاه الکتریکی میتوان به برشگر لوله، روغنگیر و سطل، گیره، سر قالب و روغن مخصوص رزوه اشاره کرد.
خرید لوله برق با کیفیت و قیمت مناسب، حالا آسانتر از همیشه است. شما عزیزان می توانید به وبسایت تولیدی رفیع سر بزنید و از تنوع محصولات ما بهرهمند شوید. لولههای برق با استانداردهای بالا و قیمتهای رقابتی، انتخابی ایدهآل برای پروژههای شما هستند. در رفیع، کیفیت و رضایت مشتری در اولویت ما است.
رزوه زنی لوله برق در منزل و در پروژههای کوچک شامل مراحل گوناگونی است.
رزوه زنی لوله، با انتخاب قالب مناسب، ساده است. برای اندازهگیری، اگر از قطر لوله مطمئن نیستید، اندازهگیری را از بیرون انجام دهید و تنها به قطر خارجی توجه کنید. در صورت برش لوله، لبهها را سمباده و سپس پولیش کنید. برای ثابت نگهداشتن لوله، آن را در گیره قرار دهید و برای جمعآوری برادهها، از سطل یا حوله در انتهای لوله استفاده کنید. همچنین، قالب را در قسمت انتهایی دسته قرار دهید.
برای رزوه زنی صحیح، ابتدا قالب را روی لوله گذاشته و به آن فشار دهید. انتهای قالب را به سمت خود بکشید تا چرخش بدون برش آغاز شود. سپس مقداری روغن برش روی لوله بریزید و قالب را بلغزانید. در حین فشار به قالب و لوله، دسته را بالا بکشید. اگر احساس کردید که قالب در لوله دچار گزش می شود، فرآیند برش را آغاز کرده و در پایان، فشار را متوقف کنید.
در این مرحله از رزوه زنی لوله، برادههای فلزی را مرتباً تمیز کنید. دسته قالب را بچرخانید و به آرامی به عقب فشار دهید. در حین این کار، مقداری روغن برش روی لوله بزنید و روغن را به داخل لوله فشار دهید تا کاملاً روغنکاری شود. سپس، سوئیچ یا دستگیره را بچرخانید و جهت آچار را معکوس کنید و دسته را نیم یا یک چهارم دور بچرخانید تا تراشهها شکسته شوند.
برای بازگشت آچار دستی به حالت اولیه، ادامه چرخش دسته ضروری است. همچنین برای آزادسازی انتهای لوله از دندههای قالب، چند بار دسته را بچرخانید و قالب را روغنکاری کنید. سپس برای جداسازی قالب از لوله، آچار را به عقب بکشید و دسته را بچرخانید. در پایان، لوله و قالب را به طور کامل از روغن تمیز کنید.
شیار زنی یا رزوه کاری باید با استفاده از دستگاه انجام شود که میتواند دستی یا برقی باشد. دستگاههای دستی معمولاً برای لولههای کوچک و ظریف مناسباند، در حالی که لولههای بزرگتر نیاز به تجهیزات برقی دارند. امروزه تولیدکنندگان لوله غالباً این فرایند را در کارگاهها و کارخانهها انجام میدهند و نیاز به رزوه کاری در محل پروژه به ندرت پیش میآید.